
استخوان چیست؟
استخوانها اجسام جامدی هستند که شکل و اندازههای متفاوتی دارند. آنها در بخشهای مختلف اندام موجودات زنده مانند انسان و حیوانات جای گرفتهاند. اسکلت بدن موجودات زنده از مجموع استخوانها تشکیل شده است که دارای ساختار پیچیدهای میباشد. آنها سفت و سخت هستند و از مواد آلی مانند کلاژن و املاح معدنی چون فسفات و کربنات ساخته شدهاند. استخوانها در بدن موظف به انبار کردن املاح، افزایش توان جابجایی و تولید گلبولهای سفید و قرمز هستند. آیا میدانید بدن انسان از بدو تولد دارای چند استخوان میباشد؟ مسلما، جواب شما خیر است، پس شما را برای دانستن جواب به ادامه مقاله دعوت میکنیم. بدن هر انسانی از بدو تولد دارای ۲۷۰ استخوان است. برخی از این استخوانها با مرور زمان و افزایش سن به هم چسبیده و در نهایت ۲۰۶ استخوان میشوند. آنها از وزن کمی برخوردارند اما محکم و سفت میباشند. بزرگترین و کوچکترین استخوان بدن، استخوان ران و استخوانچههای گوش میانی هستند. استخوانهای بدن انعطافپذیر و سخت هستند. انعطافپذیری آنها به دلیل وجود ماده آلی به نام پروتئین است. سختی آنها هم به دلیل وجود املاح معدنی به نامهای کلسیم و فسفر میباشد. بدن تمام انسانها با افزایش سن رو به نزول میرود و از استحکام استخوان ها کاسته میشود. به عبارت دیگر انعطافپذیری استخوانها کاهش و شکنندگی استخوان پدیدار میگردد. زیرا بدن مانند دوره کودکی و جوانی قادر به تولید پروتئین، کلسیم و فسفر به میزان کافی نیست، بنابراین استحکام استخوان تحلیل میرود.مواد استخوان
استخوان شامل دو ماده بیشکل و شکلدار در بدن وجود دارد. ماده بیشکل در برگیرنده مواد کانی و آلی هستند. مواد کانی از فسفات و کربنات کلسیم، منیزیم، یون سیترات، یون فلوراید، سدیم و پتاسیم تشکیل شده است. همچنین مواد آلی هم شامل کندروایتین سولفاتC و A و پروتئینی به نام استئوموکوئید و مواد آلی دیگری به نام استئونکتین میباشد. استئونکتین موظف است تا بلورهای کانی را به کلاژن متصل کنند. ماده شکلدار به صورت یک هسته مرکزی در بدن وجود دارند که مواد کانی بر روی آن رسوب کردهاند. این امر سبب ساخت تیغههای استخوانی به شکل دوایر متحدالمرکز میشود. استخوان بدن انسان دارای اشکال مختلفی است که در ادامه همین مقاله به توضیح آنها میپردازیم.-
انواع استخوان
استخوانهای کورتیکال :
- در این استخوانها سیستمهای هاورسی به صورت متراکم و فشرده در کنار یکدیگر قرار میگیرند استخوانهای کورتیکال بسیار سخت و محکم هستند. این استخوانها در تصویر رادیولوژی به رنگ سفیدتری قابل مشاهده هستند.
- استخوانهای اسفنجی : در بین تیغههای استخوانی فضاهای توخالی ایجاد شده که حاوی مغز استخوان است. استخوانهای اسفنجی به خاطر همین فضاهای خالی، تراکم کمتری داشته و مانند اسفنج پر منافذ هستند. این استخوانها تحت تأثیر نیروهای بیشتر موجب تراکم بیشتر تیغهها شده و تیغهها قویتر میگردند.
-
پوکی استخوان چه نوع بیماریست

-
علائم پوکی استخوان در زنان و مردان
روند شکل گیری پوکی استخوان در زنان و مردان
همانگونه که در قسمتهای بالا ذکر شد، استخوانها سخت هستند و از بافتی زنده و در حال رشد ساخته شدهاند. بافت آنها متراکم بوده و بافت اسفنجی را در بر گرفته است. وقتی استخوان بیمار میشود ضعیف میشود بدنبال آن منافذ موجود در بافت اسفنجی بزرگتر و بیشتر میشوند. در نتیجه بافت استخوان ضعیف و به تحلیل میرود. به مرور زمان و افزایش سن، سرعت تحلیل بافت استخوانی از سرعت تولید بیشتر میشود. بنابراین توده استخوانی به تدریج از دست میرود .پس از آن که تحلیل روی بافت استخوانی به حدی معین رسید، فرد مبتلا به پوکی استخوان میشود.
روند شکل گیری پوکی استخوان در زنان و مردان
تحقیقات نشان میدهد که حدود80 درصد از افرادی که به پوکی استخوان مبتلا هستند مربوط به زنان میشود. دلایل زیادی وجود دارد که پوکی استخوان در زنان بیشتر از مردان دیده میشود. یک دلیل مهم که میتوان به آن اشاره کرد، داشتن استخوانهای کوچکتر و نازکتر آنها در مقایسه با مردان است. همچنین استحکام استخوان آنها نسبت به مردان کمتر میباشد. دلیل دیگر آن کاهش استروژن است. استروژن یک هورمون در زنان است که وظیفه محافظت از استخوانها را بر عهده دارد. با شروع دوران یائسگی تولید این استروژن کاهش یافته موجب تحلیل بافت استخوانی میشود. بنابراین احتمال ابتلا به پوکی استخوان در زنان با رسیدن به دوره یائسگی بسیار زیاد خواهد شد. زمانی زنان از این بیماری خاموش اطلاع مییابند که استخوانهای ضعیفشان با یک فشار، پرش یا زمین خوردگی باعث شکستگی شود. در این شکستگی با تخریب مهرهها، درد شدیدی در کمر ایجاد میشود. سپس بدنبال آن کاهش قد و بد فرمی ستون مهرهها ظاهر میشود.چه ارتباطی میان یائسگی و پوکی استخوان در زنان وجود دارد؟
میان پوکی استخوان و کمبود استروژن در حین دوره پیش یائسگی و یائسگی ارتباط مستقیمی وجود دارد. در یائسگی سطح هورمونها کاهش یافته و خونریزی ماهانه رخ نمیدهد .بنابراین باعث از دست رفتن توده استخوانی شده و افراد مبتلا به این بیماری خاموش میشوند. تحقیقات نشان میدهد که دو عامل وجود دارد که احتمال ابتلا به پوکی استخوان در زنان را افزایش میدهد. این دو عامل به قرار زیر هستند:- هر چه تراکم استخوان در رسیدن به سن یائسگی بیشتر باشد، احتمال ابتلا به پوکی استخوان کمتر خواهد بود.
- پس از یائسگی بافت استخوانی به سرعت تحلیل رفته و احتمال ابتلا به پوکی استخوان بیشتر خواهد بود.

تحلیل رفتن بافت استخوانی و ابتلا پوکی استخوان در زنان
این بیماری حتی در زنان جوان در سن 20 تا 40 سالگی که هنوز یائسه نشدهاند، رخ میدهد. زیرا آنها دارای تراکم استخوانی پایینی هستند و در آینده در معرض ابتلا به پوکی استخوان قرار دارند. دلیل پایین بودن این تراکم، بیماری زمینهای یا مصرف دارویی خاص میباشد. در حال حاضر یک سری روشهای درمانی وجود دارد که افراد می توانند با توجه به سن خود قبل از بروز مشکلات استخوانی انجام دهند. یکی از این روشها، آزمایش سنجش تراکم استخوان است که با نام علمی دانسیتومتری در جهان شناخته میشود. این آزمایش به جهت اندازهگیری میزان مواد معدنی و استحکام استخوانها مورد استفاده قرار میگیرد. این آزمایش با استفاده از اشعه ایکس برای تعیین تراکم و استحکام استخوان لگن یا ستون فقرات انجام میگیرد. افراد زیادی از انجام این آزمایش وحشت دارند. زیرا آنها فکر میکنند که باید بیهوش شوند و یا به دلیل تماس اشعه ایکس با نقطه مورد نظر دچار عوارض جانبی میگردند. اکنون برای آگاهی شما از چگونگی انجام این آزمایش، دارشید توضیحاتی پیرامون آن میدهد.-
چگونگی انجام آزمایش سنجش تراکم استخوان

آزمایش سنجش تراکم استخوان
متخصصین این دلایل را احتمال ابتلا به پوکی استخوان در زنان و مردان میدانند. زیرا این عوامل خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش میدهند .این عوامل به شرح زیر میباشد:-
داشتن وزن کم
- کمبود یا فقر ویتامین و املاح معدنی مانند کلسیم و ویتامین D در بدن
- استفاده از داروهای کورتیکواستروئیدها به مدت سه ماه یا بیشتر
- شکستهشدن ناگهانی و غیرمنتظره استخوان در یک حادثه بویژه شکستگی لگن
- ابتلا به آرتریت روماتوئید
- استعمال دخانیات و مصرف الکل
- داشتن یک اختلال همراه با پوکی استخوان
-
ویتامین مورد نیاز برای رشد و استحکام استخوان ها
- ویتامین B12 ویتامین B12 به استحکام و قدرت استخوان کمک چشمگیری میکند. از خواص دیگر این ویتامین میتوان به بهبود اشتها و هضم طبیعی، کمک به خونسازی،سلامت مو و ماهیچهها اشاره کرد.
- ویتامین D به حفظ سطح کلسیم و فسفات در بدن کمک فراوانی میکند. فقر یا کمبود این ویتامین سبب اختلالات میشود. اختلالاتی در سیستم ایمنی، دردهای بخش کمر، پا و لگن، پوکی و شکنندگی استخوانها و دندانها منجر میگردد. اسیدهای چرب امگا ۳ موظف به جذب ویتامین D در بدن هستند و همچنین این ویتامین به جذب کلسیم کمک میکند.
- ویتامین C در تولید کلاژن و ساخت استخوان نقش اساسی دارد. همچنین این ویتامین به جذب آهن و اسیدفولیک،افزایش مقاومت بدن در مقابل عفونت،ساخت جداره رگهای انتقال خون و سوخت و ساز بدن کمک میکند. ویتامین C نقش آنتیاکسیدان برای سلولها بازی میکند.
- ویتامین K به افزایش تراکم و استحکام استخوانها کمک میکند. این ویتامین نیز در پیشگیری از شکستگی و پوکی استخوان در زنان و مردان بسیار موثر است. مهم ترین نقش این ویتامین تشکیل استخوان جدید، جلوگیری از لختهشدن خون و کاهش خطر سکتههای گوناگون میباشد.
- کلسیم
-
پتاسیم
منیزیم
منیزیم یکی از مهمترین مواد معدنی استخوان است که به قدرت استخوان کمک فراوانی میکند. در صورتی که بدن با کمبود منیزیم روبرو شود، افزایش شکنندگی استخوانها و دندانها، گرگرفتگی، اضطراب و بیقراری ایجاد میشود. همچنین منیزیم مقاومت بدن در برابر بیماری های استخوانی و بهبود علائم سندروم پیش از قاعدگی را افزایش میدهد. این ماده مهم به عملکرد عضلات کمک کرده و برای تولید انرژی مفید بدن موثر میباشد. آجیل، سبزیجات سبز، مغزیجات مانند بادام، میوهها مانند انار و موز منبع غنی از منیزیم هستند. در نتیجه با مصرف آنها منیزیم مورد نیاز بدن تامین میشود.
منبع غنی از منیزیم
مکملهای زیادی در جهت استحکام و رشد استخوان وجود دارد که حاوی ویتامین و املاح معدنی هستند. نام یکی از مکملهای شفابخش کپسول پاورفیت هولیستیکا است. این مکمل حاوی ویتامینهای گروه B و آهن، منیزیم، سلنیم، مس، روی، پتاسیم، کلسیم، فسفر و سیلیسیم و قارچ شیتاکه میباشد. انرژی بیشتر و سیستم ایمنی متعادل برای زندگی سالم و بهتر هر فردی لازم است. یک روش برای تقویت سیستم ایمنی و در نتیجه داشتن بدن سالمتر استفاده از این مکمل است کپسول پاورفیت هولیستیکا یک مکمل غذایی طبیعی بوده، سیستم ایمنی را تقویت کرده و مانع ایجاد تبخال و زگیل میشود. این کپسول که حاوی عصاره قارچ شیتاکه است به درمان زگیل تناسلی کمک میکند. عصاره شیتاکه انرژیزا و تقویتکننده بدن بوده و توان جسمی را زیاد میکند. شما میتوانید این مکمل را از داروخانه دارشید، سرزمین مکملهای مفید، تهیه فرمایید و به رشد و استحکام استخوانهایتان کمک کنید. اما زمانی افراد درد در ناحیه پا و ساق پا احساس میکنند که اصلا مربوط به پوکی استخوان نیست. این درد به دلایل دیگر ایجاد میشود که ما برای شما بیان میکنیم.-
علت درد استخوان پا
- چاقی
- ورم و التهاب تاندون
- درد ساق پا
- کشش بیش از حد عضله و درد کشاله ران
- بروز عفونت در استخوان یا بافتهای پا
- داشتن تومورهای بدخیم در استخوان
- داشتن تومورها یا کیست روی درشت نی و استخوان ران
- شکستگی تنشی استخوان
- سفت شدن شریانها
-
نقرس
- رگهای واریسی
- دیابت
- آسیب عصبی
- دیسک کمر
- مصرف داروهای کورتیکو استروئیدها

-
احساس درد در پا در حین راه رفتن و دویدن
- نداشتن توانایی و تحمل در قرار دادن وزن بر روی پا
- سرد شدن و بیتحرکی پا
- شدت یافتن درد پا
- اذیت شدن به دلیل رگهای واریسی
- داشتن تب بالا
- مشکلات تنفسی به همراه ورم و التهاب دو پا
- صدمه دیدن مستمر به همراه صدای ترکیدگی یا سایش استخوان
- کاهش وزن: پزشک در صورتی که تشخیص دهد درد پای شما به دلیل اضافه وزن است، به شما رژیم غذایی میدهد. زیرا کاهش وزن باعث بهبود علائم پا درد میشود.
- مصرف دارو : پزشکان اغلب در ابتدا دارو تجویز میکنند. داروها شامل مسکنهای مثل آسپرین، استامینوفن، استروئیدهای ضدالتهابی و داروهای مسکن میباشد. این داروها در کاهش درد مفید هستند.
- فیزیوتراپی: بعضی اوقات به تشخیص پزشک فیزیوتراپی روش درمان درد پا است. در این روش عضلات ساخته یا بازسازی میشوند و باعث میشود تا شما درد پای کمتری را تجربه کنید.
- تزریق استروئید و بی حسی موضعی: پزشک در صورتی که ببیند این اقدامات ذکر شده در بهبود درد پا موثر نبوده است، تزریق را جایگزین میکند.
- عمل جراحی: در آخر پزشک در صورتی که شاهد وضعیت بد شما شود، به کمک تصویر برداری مثل ام آر ای یا سی تی اسکن، دستور به عمل جراحی میدهد.
-
علت درد استخوان ساق پا
- ایجاد فشارهای زیاد روی ناحیه تحتانی ساق پا
- ایجاد فشار روی ماهیچهها و عضلات ساق پا
صافی کف پا
از دیگر دلایلی است که فرد را در معرض خطر ابتلا به درد ساق پا قرار میدهد. پزشکان در بعضی از مواقع برای تشخیص علت درد ساق پا عکس برداری را تجویز میکنند. اما آنها در ابتدا مصرف داروهای ضدالتهاب مانند ایبوپروفن را توصیه میکنند.
مصرف دارو برای تسکین درد ساق پا
سپس توصیه میکنند تا تغییراتی در انجام تمرینات خود بدهید. کمتر بدوید تا فشار کمتری روی مفصل وارد شود. در نتیجه درد در ناحیه ساق پا کاهش مییابد. استراحت کردن تجویز دیگری است که به شما داده میشود. تحقیقات نشان میدهد، یکی از سریعترین راهکارها برای کاهش درد ساق پا استراحت کردن میباشد. در آخر پزشکان برای رشد،قدرت و استحکام استخوان مصرف مکملهای مناسب که حاوی مولتیویتامین و مینرال باشد را تجویز میکنند. این مکملها گزینههای مناسبی برای حفظ سلامت و رشد استخوانها هستند.