روانشناسی چیست؟

روانشناسی چیست و روانشناسی بالینی یعنی چه ؟ و روانشناسی کودک چگونه به ما کمک می کند؟‌ جواب این سوالات در مجله دارشید !

 

افراد زیادی در جامعه زندگی می‌کنند که از مشکلات رفتاری و روانی نظیر افسردگی، پرخاشگری و وسواس رنج می‌برند. چنین افرادی به دلیل این مشکلات غیر از خود باعث آزار و اذیت دیگران نیز می­‌شوند. علاوه بر این آنها از زندگی‌شان لذت نمی‌برند و در هیچ مکانی احساس آرامش ندارند. پس چاره چیست و برای درمان این سری بیمارهای رفتاری و درمانی چه تدبیری باید اندیشید؟

 

واضح است که رفتار و روان آنها باید توسط یک فرد حاذق، روانشناسی شود. آیا شما می‌دانید روانشناسی چیست؟

 

پس برای رسیدن به این جواب با مجله دارشید همراه شوید.

 

روانشناسی و روانشناسی بالینی چیست؟

 

تعریف روانشناسی از نظر هر فردی متفاوت است. به طور کلی روانشناسی یا به انگلیسی سایکولوژی از طریق روش‌های علمی حالات روانی و رفتار انسان‌ها را مورد بررسی قرار می­‌دهد. رفتارهایی که بتوان مستقیم و غیرمستقیم مشاهده کرد مانند حرکات و اعمالی که انسان‌ها خودشان انجام می‌­دهند.

 

قبل از اینکه به علم روانشناسی بپردازیم باید بدانیم که روان چیست و چه تاثیری در زندگی انسان دارد.

 

روان یا ذهن همان احساس، ادراک، تفکر، هوش، شخصیت، هیجان و حافظه انسانی است که باید در سلامت کامل باشد. زیرا سلامت روان در حفظ سلامت جسم تاثیر بسزایی دارد. افرادی که سلامت روان دارند در زندگی آرامش زیادی دارند و از زندگی کردن لذت می‌برند. آنها پر از شور، امید و انگیزه هستند و تنها به پیشرفت فکر می‌کنند.

 

علم روانشناسی

 

روانشناسی علمی است که با کمک روش­‌های علمی به مطالعه حالات روانی و رفتاری می­‌پردازد. این علم از قرن چهارم و پنجم آغاز شد و دارای آثار مکتوبی از دانشمندان مشهور است. دانشمندانی چون سقراط، افلاطون و ارسطو که علم روانشناسی به آنها مدیون می­‌باشد. اما این علم به صورت علمی و آکادمیک از قرن هفدهم در دانشگاه‌ها تدریس شد و تاکنون هم تدریس می‌­شود.

 

روانشناسی چیست ؟ تعریف روانشناسی و روانشناسی بالینی و روانشناسی کودک در مجله دارشید
تعریف روانشناسی و مطالعه حالات روانی و رفتاری

 

امروزه علم روانشناسی گسترش زیادی پیدا کرده است و دارای زیرشاخه­‌های زیادی شده است. هر کس بر حسب علاقه شخصی خودش یکی از این گرایش‌­ها را انتخاب و در آن به ادامه تحصیل می­‌پردازد. برای آشنایی هر چه بیشتر شما با روانشناسی به ذکر زیرشاخه‌­های آن می‌­پردازیم.

 

انواع روانشناسی

 

روانشناسی تا الان در حدود ۴۴ زیر شاخه دارد که به قرار زیر است:

  1. روانشناسی بالینی
  2. شخصیت
  3.  مشاوره
  4.  تربیتی
  5.  سلامت
  6.  کودکان
  7.  اجتماعی
  8.  تفاوت‌های فردی
  9.  مرضی
  10.  کار
  11.  هنر
  12.  خانواده
  13.  تکاملی
  14.  موفقیت
  15.  تحلیلی
  16.  فردی
  17.  اگزیستانسیالیستی
  18.  رفتاری
  19.  شناختی
  20.  رفتاری-شناختی
  21.  مثبت‌گرا
  22.  رفتار متقابل
  23.  جنایی
  24.  خود
  25.  خلاقیت
  26. فرا روانشناسی
  27. هنر درمانی
  28. روانشناسی فازی
  29.  ادراک
  30.  عمومی
  31.  تجربی
  32.  تطبیقی
  33.  فرهنگی
  34.  سیاسی
  35.  محیطی
  36.  ورزش
  37.  صنعتی و سازمانی
  38.  نظامی
  39.  یادگیری
  40.  جنسی
  41.  رشد
  42.  زبان
  43.  خواب
  44.  فیزیولوژیک

 

اکنون قصد داریم به توضیح چند شاخه رایج از این علم بپردازیم که بیشتر مورد استقبال قرار گرفته است. اکنون به تعریف روانشناسی بالینی یکی از پرطرفدارترین شاخه روانشناسی و ویژگی­‌های آن می­‌پردازیم.

 

روانشناسی بالینی چیست؟

 

روانشناسی بالینی که به انگلیسی کلینیکال سایکولوژی است، یکی از شاخه‌های مهم روانشناسی به شمار می‌رود. این نوع روانشناسی ناتوانی‌ها و آشفتگی‌ها، نابهنجاری­­‌ها و  هیجانات رفتار انسانی را مورد بررسی قرار می‌دهد و سپس درمان می­‌کند.

 

در مرحله اول رفتار یا نابهنجاری­‌های فردی در روانشناسی بالینی مورد ارزیابی و تشخیص قرار می­‌گیرد. سپس روانشناس وارد میدان شده و شروع به درمان می‌کند و در حین درمان به فرد در ارتباط با مشکلش مشاوره می‌دهد.

همچنین راهکارهایی برای غلبه بر مشکلش به او آموزش می­‌دهند. به طور کلی یک روانشناس بالینی موظف به تشخیص، درمان، آموزش و پژوهش است.

 

اکثر دانش‌­آموختگان روانشناسی مایل به ادامه تحصیل در رشته روانشناسی بالینی هستند. زیرا در این رشته آنها با تمام کاربرد اصول روان‌شناختی آشنا می‌­شوند. سپس به امر تشخیص و درمان مشکلات عاطفی و رفتاری بیمار می‌پردازند. درمان بیماری‌هایی نظیر کشمکش‌های زناشویی و خانوادگی، بزهکاری نوجوانان، رفتار جرم‌آفرین، عقب‌ماندگی ذهنی و سایر مشکلات دیگر از وظایف روانشناس بالینی هست.

 

از ویژگی­‌های ناب روان‌شناسی بالینی این است که می‌­تو­ان به راحتی در هر کجایی مشغول به کار شد. زیرا تمام ارگان‌ها و سازمان‌ها به رشته روان‌شناسی بالینی نیاز مبرم دارند. ارگان‌ها و سازمان­‌هایی نظیر زندان‌ها و مراکز اصلاح تربیت، بیمارستان­‌های روانی،درمانگاه‌های بهداشت روانی و مدارس و سایر دیگر ارگان‌های مرتبط.

 

آیا شما می‌دانید روانشناسی بالینی در چه تاریخی در ایران و در کدام محل پایه گذاری و آغاز بکار شد؟

 

این رشته پرکاربرد از اوایل دهه ۱۳۵۰  شمسی در بیمارستان روزبه تهران در مقطع کارشناسی ارشد شروع به کار کرد. همچنین انجمن علمی روان‌شناسی بالینی ایران در سال ۱۳۸۰ شمسی پا به عرصه گذاشت. امروزه روان‌شناسی بالینی که با موفقیت به راه خود ادامه می‌دهد مرهون این انجمن علمی است.

 

یک روانشناس که علاقه دارد در این شاخه مشغول به کار شود باید دارای خلاقیت ، ابتکار و نوع‌دوستی باشد. علاوه بر این باید عاشق مطالعه و پژوهش در زمینه‌­های مختلف مرتبط با رشته روان‌شناسی بالینی  نیز باشد.

 

مهمترین روش ارزیابی روانشناس از شخصیت افراد در این روش مصاحبه است. زیرا با روش مصاحبه می‌­توان به نکاتی رسید که شاید با هیچ روش دیگری مانند آزمون سلامت ­روان هم نتوان دست ­یافت. همچنین با این روش روانشناس قادر است تا واکنش‌های عاطفی مصاحبه ‌شونده را در حین حرف زدن مستقیم مشاهده کند.

 

مصاحبه در روان‌شناسی بالینی به دو روش صورت می‌­گیرد. روش اول مستقیم و دیگری غیر مستقیم می‌­باشد که به بیان مختصری از این دو روش در ادامه همین مقاله می‌­پردازیم.

 

مصاحبه در روان‌شناسی بالینی
مصاحبه در روان‌شناسی بالینی

  • روش مستقیم در روانشناسی بالینی

در این روش روانشناس پرسش‌های از پیش تهیه شده را از شخص مصاحبه شونده می‌پرسد. او در این روش قادر است تا به جزئیات رفتار مصاحبه شونده توجه کامل کند. سپس به جمع‌آوری هرچه بیشتر اطلاعات در مورد فرد، در مدت زمان کم می­‌پردازد.

 

روش مستقیم دارای مزیت و معایبی است که جداگانه به آنها می­‌پردازیم.

 

مزیت این روش همانگونه که از عنوانش مشخص است، روانشناسان با فرد مصاحبه شونده رو در رو به صحبت می‌پردازند. دیگر مزیت آن این است که روانشناسان می‌توانند به جزئیات رفتار مصاحبه شونده توجه عمیق کنند.

 

معایب این روش این است که فرد مصاحبه شونده ( بیمار) فقط به سوالات پرسیده شده پاسخ می­‌دهد. در نتیجه روانشناسان اطلاعاتی را که در مورد آنها پرسشی نشده، در اختیار ندارند. دیگری این که پرسش زیاد و سریع باعث حالت تدافعی مصاحبه شونده می‌­شود. بنابراین از دادن اطلاعات کافی اجتناب می‌­کند. آخرین معایب این که مصاحبه شونده  فکر می­‌کند مورد بازجویی قرار گرفته تا پی به روانی یا دیوانه بودن او ببرند. بنابراین از جواب دادن طفره می‌رود یا ناقص پاسخ می‌دهد.

 

  • روش غیر مستقیم در روانشناسی بالینی

 

در این روش، روانشناسان به ‌طور غیرمستقیم سوالاتی را از فرد مصاحبه شونده ( بیمار) می‌پرسند. زیرا آنها می­‌توانند مصاحبه شونده را به موضوعات مهم و قابل بحث هدایت کنند. در این روش غیر مستقیم روانشناسان قادر هستند تا با دقت بیشتر به سخنان فرد مصاحبه شونده گوش دهند. زیرا در این روش مصاحبه شونده بخش عمده مصاحبه را خود اداره می­‌کند.

 

روانشناسی مثبت گرا یکی دیگر از پرطرفدارترین شاخه روانشناسی است که به ذکر آن می­‌پردازیم. پس دارشید را دنبال کنید.

 

روانشناسی مثبت گرا چیست؟

 

روانشناسی مثبت گرا شاخه‌ای جدید و پرطرفدار در علم روانشناسی است و در سال ۲۰۰۰  میلادی توسط پروفسور مارتین سلیگمن پایه ‌گذاری شد. پروفسور مارتین سلیگمن رئیس انجمن روانشناسی آمریکا است.

 

حال می‌خواهیم به مبحث روانشناسی مثبت گرا و ویژگی­‌های آن بپردازیم.

 

تعریف روانشناسی مثبت‌گرا : روانشناسی مثبت‌گرا به مطالعه علمی شرایط و صفات مثبت می‌­پردازد. تا اینکه بتواند با شناسایی بهتر آنها به شکوفایی و رشد بهینه افراد، گروه‌ها و نهادها کمک کند.

 

بعد از جنگ جهانی دوم روانشناسان آمریکایی هدف اصلی ‌­خود را بر ارزیابی، شناخت و درمان بیماری­‌های روانی متمرکز کردند. آنها توانستند به پیشرفت‌های قابل تحسینی در این زمینه دست یابند. افسردگی، خشم، عصبانیت و اسکیزوفرنی با دقت مورد بررسی قرار گرفت. همچنین چهارده بیماری روانی درمان شدند.

 

پژوهش‌های زیادی در زمینه آسیب‌شناسی روانی به عمل آمد که به طبقه‌بندی اختلالات روانی کمک شایانی کرده است.  این طبقه بندی در رشته روانشناسی بالینی بسیار کارایی دارد. روانشناسان بالینی می­‌توانند از این شیوه به کار تشخیص بپردازند و با پایایی علائم را  مورد ارزیابی قرار دهند.

 

در دهه آخر قرن بیستم روانشناسان به موضوع جدیدی دست یافتند که چه چیزی یک فرد را خوش‌بین، مهربان و هدفمند می­‌کند . بنابراین در سال ۱۹۹۸ مارتین سلیگمن   روانشناسی مثبت‌گرا را به ‌عنوان یک شاخه جدید در روانشناسی معرفی کرد.

 

امروزه روانشناسی مثبت گرا کارایی مثبتی بویژه در سازمان‌ها و ارگان‌ها دارد. آنها با استخدام روانشناسان مثبت گرا سعی در رشد و پیشرفت کارخانه یا سازمان خود دارند. زیرا این رشته با پژوهش سازمانی به پویایی‌های مولد درون سازمان‌ها توجه ویژه‌­ای دارد.

 

کارکنان سازمان‌ها از طریق روانشناسی می­‌توانند متوجه نقاط قوت و مثبت خود ­شوند. با شناخت نقاط مثبت، انعطاف‌پذیری در کارکنان افزایش می‌یابد و موجب بهبود و بازیابی و عملکرد شگفت‌انگیز سازمانی می‌شود.

 

روانشناسی مثبت‌گرا مساویست با پویایی افراد
روانشناسی مثبت‌گرا مساوی است با پویایی افراد

 

روانشناسی مشاوره چیست؟

 

این شاخه یکی از مهمترین شاخه‌های روانشناسی به حساب می‌­آید و بیشتر سر و کارش با دانش‌­­آموزان و دانشجویان است. بسیاری از کارهای روانشناسان در این شاخه شبیه رشته روانشناسی بالینی می­‌باشد. اما بیشتر به درمان بیماری‌هایی مرتبط با دانش­­‌آموزان می‌پردازند که در روانشناسی بالینی کمتر به آنها توجه می‌­شود. شاید بپرسید مشاوره یعنی چه و چه کاربردی در زندگی دارد. پس همراه ما شوید.

 

مشاوره چیست؟

 

مشاوره فرایند اعتمادی است که میان مراجعه­‌کننده و مشاور ایجاد می­‌شود و رابطه‌های محرمانه میان آنها به وجود می‌آید. مشاور در جلسه خصوصی  با صحبت کردن مراجعه کننده می‌­تواند واکنش‌های عاطفی او را زیر نظر ­گیرد. سپس به بررسی مشکلات او از جنبه‌های مختلف می­‌پردازد.

 

مشاور به مراجعه‌کننده کمک می­‌کند تا مشکلاتش را از زاویه دید دیگری نظاره‌گر باشد. این امر مهم موجب می‌شود، مراجعه‌کننده متوجه و متمرکز بر احساسات، تجربه‌ها و رفتارهایش شود. ویژگی­‌های مثبت این روش احساس امنیت و اعتمادی است که از سوی مشاور به مراجعه‌کننده منتقل می­‌شود.

 

درمان در مشاوره از طریق تجویز دارو به بیمار صورت نمی‌گیرد، بلکه راه درمان صحبت‌کردن با مراجعه‌کننده است. مشاور با دقت به صحبت‌های بیمار گوش داده، سپس به ارائه راهکار برای رفع مشکل او می­‌پردازد. احتمال دارد که درمان مشاور روانشناسی با چند جلسه صحبت و گفتگو حل شود. اما به شرطی که خود فرد همکاری لازم را با مشاور داشته باشد.

 

مراجعه‌کننده باید به راهکارهای ارائه شده توسط مشاوره گوش کند و عمل نماید. اگر به دلایلی از اجرای راهکارها امتناع کند، هیچ درمانی صورت نمی‌گیرد. مشاوره در حوزه‌هایی نظیر مشاوره ازدواج و خانواده، مشاوره تحصیلی و انتخاب رشته انجام می­‌شود. امروزه یکی از نهادهایی که به غیر از روانشناسی بالینی از این رشته استفاده و بهره می‌برد، آموزش و پرورش است.

 

روانشناسی شخصیت چیست؟

 

روانشناسی شخصیت یکی از بزرگترین و دوست داشتنی­‌ترین شاخه‌های علم روانشناسی است. این رشته شخصیت و چگونگی تفاوت آن در افراد و همچنین چگونگی شباهت افراد از نظر شخصیت را مورد بررسی قرار می­‌دهد. روانشناسان در روانشناسی شخصیت سعی می‌کنند تا بفهمند که چگونه شخصیت در انسان رشد و نمو پیدا می­‌کند. همچنین چگونه بر نحوه تفکر و رفتار فردی تأثیر می‌گذارد. حال این سوال مطرح می‌­شود که شخصیت به چه معناست.

 

تعریف شخصیت

 

شخصیت همان رفتارها، احساسات، تفکرات و هیجانات منحصر به فردی است که در روابط و زندگی و محیط تاثیر می‌گذارد. منشا تمام این موارد ذکر شده از درون فرد است و در طول زندگی نسبتاً پایدار می‌ماند. روانشناسان زمانی قادر به درمان بیمار هستند که بتوانند به ارزیابی و  تشخیص اختلالات شخصیتی فرد بپردازند. توانایی درک شخصیت در روانشناسی از اهمیت خاصی برخوردار است. زیرا  روانشناسان می­‌توانند با درک شخصیت، افراد را پیش‌بینی کنند که در موقعیت‌های خاص از خود چه واکنشی نشان می‌‌دهند.

 

تشخیص اختلالات شخصیتی فرد از طریق روانشناسی
تشخیص اختلالات شخصیتی فرد

 

روانشناسی کودک چیست؟

 

روانشناسی کودک یکی از شاخه‌های جذاب روانشناسی به شمار می‌رود. اکنون برای آشنایی شما، به تعریف این روانشناسی می‌­پردازیم. روانشناسان در این نوع شاخه به مطالعه دقیق و علمی کودک و نیازهای او می‌پردازند. همچنین روانشناسی کودک روند رشد مهارت‌های جسمانی و پیشرفت حرکتی،پیشرفت فرایند اجتماعی شدن و رشد عاطفی کودکان را بررسی می‌­کند.

 

روانشناسی کودک به والدین کودکان کمک فراوانی می‌­کند. آنها می­‌توانند به راحتی از طریق روانشناسی کودک به موثرترین شیوه‌های رشد و بهترین سبک فرزندپروری دست یابند. دستیابی والدین به این شیوه‌ها باعث شده تا به دنیای کودکانه فرزند خود نزدیک‌تر شوند. این امر مهم موجب ارتباط موثر با آنها می‌­شود.

 

تعاملات کودکان با والدین موجب دلبستگی ایمن کودکان می‌­شود. این دلبستگی در روابط اجتماعی آینده کودکان،توانایی اعتماد کردن به دیگران و داشتن نگرش مثبت به جهان کمک شایانی می­‌کند. روانشناسی کودک به والدین در شکل‌گیری شخصیت انسان در دوران کودکی کمک چشمگیری می­‌کند. زیرا کودکی از مهمترین و تاثیرگذارترین دوره‌های زندگی هر فردی است که در شخصیت بزرگسالی بسیار حائز اهمیت است.

 

چرا امروزه این شاخه برای والدین از اهمیت زیادی برخوردار است؟

 

کودک در دوران کودکی بسیار کنجکاو و علاقه خاصی به یادگیری دارد. او در هر مرحله رشد با چالش‌هایی روبرو می‌شود که نیاز به توانایی‌های مختلفی دارد. والدین می­‌توانند از طریق روانشناسی کودک به شکل‌گیری توانایی‌های شناختی و جسمانی کودک کمک ­کنند.

 

همانگونه که والدین به تغذیه کودک اهمیت فراوانی می‌­دهند باید به سلامت روان او هم اهمیت بدهند. زیرا این امر کمک می‌کند تا بتواند از لحاظ روحی و روانی شکوفا شود و استعدادهایش پرورش یابد. روانشناسی کودک با بررسی عوامل موثر در رشد کودک به والدین در برابر مشکلات روانی و عاطفی کودکان کمک می­‌کند. والدین با رفتار مناسب در هنگام بروز مشکلات روانی و عاطفی کودکان موجب بهبودی این مشکلات می­‌شوند.

 

  آیا شما می‌دانید روانشناسان در این حوزه چه موضوعاتی را مورد توجه قرار می­‌دهند؟

 

روانشناسان به بررسی ابعاد مختلف رشدی در کودکان و درمان مشکلات روحی یا رفتاری در کودکان می‌پردازند. دارشید در ادامه به طور خلاصه توضیح می‌دهد.

 

  • بررسی ابعاد مختلف رشدی کودک

 

این مبحث به مطالعه ابعاد مختلف جسمی، روانی، شخصیتی، عاطفی، توانایی‌های شناختی و اخلاقی می­‌پردازد. روانشناسی کودک، با مطالعه همه جانبه رشد در حوزه‌های مختلف به شما کمک می­‌کند تا متناسب با سطح رشدی کودک ارتباط برقرار کنید. در این روش والدین تمام آموزش‌های لازم متناسب با سن او را می‌آموزند.

 

  • مطالعه نیازهای کودک در هر مرحله رشدی

 

والدین باید به این مسئله توجه داشته باشند که کودک در هر مرحله رشدی نیازهای مختلفی دارد. آنها باید به این نیازها که متناسب با سن کودک بروز می­‌کند توجه کافی داشته باشند. زیرا کودک مطابق هنجارها رشد کرده و می‌آموزد چگونه نیازهای روحی و جسمی‌اش را با شیوه‌های مناسب رفع کند.

 

  • درمان مشکلات روحی یا رفتاری کودک

 

کودکان در دوران رشد با مشکلات روحی و رفتاری روبرو می­‌شوند. زیرا آنها درک صحیحی از هیجانات خود ندارند و همچنین نیاموخته‌­اند که چگونه هیجانات خود را ابراز کنند. بنابراین بروز مشکلات رفتاری در کودکان بسیار دیده می­‌شود. اگر این چنین مشکلات رفتاری به موقع درمان نشود منجر به اختلالات روانی می­‌شود. و به تبع آن پیامدهای منفی در زندگی کودکان  به وجود می‌آورد.
                                                     

درمان مشکلات روحی یا رفتاری کودک با روانشناسی کودک
درمان مشکلات روحی یا رفتاری کودک

 

روانشناسی رشد چیست؟

 

روانشناسی رشد شاخه‌ای از علم روانشناسی است. این نوع روانشناسی به بررسی پروسه رشد انسان و عوامل تاثیرگذار بر این پروسه می‌پردازد. این بررسی‌ها جنبه‌های فیزیکی و همچنین فرهنگی و اجتماعی  را در بر می‌گیرند.

 

روانشناسی رشد، رشد انسان را از کودکی تا پیری مورد مطالعه قرار می­‌دهد . این رشته، تقریبا رشته تازه کاریست و هنوز تجربه‌ی تحقیقاتی زیادی در این زمینه وجود ندارد.

 

روانشناسی تربیتی چیست؟

 

روانشناسی تربیتی یکی از شاخه‌های کاربردی در روانشناسی محسوب می­‌شود. این رشته به ارائه و بررسی راهکارهایی در راستای تعلیم و تربیت می‌پردازد. روان شناسی ترتیبی به افراد کمک می­‌کند تا مواردی همچون یادگیری ترفندهای خاص تربیتی را شناسایی کنند. این رشته به علت اهدافی به وجود آمده است؛  اهدافی که به شرح زیر می­‌باشند.

 

اهداف روان شناسی تربیتی

 

  • گردآوری و بدست آوردن اطلاعات در باره شناخت علمی یا کاربردی : کاربرد اصلی این رشته درک و شناسایی نکات تربیتی برای آموزش افراد است. شناسایی مواردی نظیر رشد و کسب توانایی در زمینه های مختلف می‌­باشد.

 

  • کسب مهارت : روان شناسی تربیتی به افراد بویژه دانش­‌آموزان کمک می‌کند تا بتوانند راهکارهای مناسبی در مواردی مانند درسی و تربیتی بکار بندند.

 

  • پرورش امکانات تربیتی و روانی : به بررسی و شناسایی امکاناتی می‌­پردازد که در پیشبرد تربیت و روان افراد موثر باشند.

 

  • بررسی راه‌های آموزشی یادگیری: راهکارهایی را شناسایی می‌کنند که بتوانند افراد را هرچه بهتر آموزش دهند.

 

  • مشخص کردن هدف‌های آموزشی: شیوه‌های پیشبردی برای هرچه بهتر اجرای آموزشی از طریق این رشته گردآوری می‌شود.

 

افرادی که در این رشته تحصیل می‌کنند، می‌توانند در بسیاری از مکان‌ها مشغول کار شوند. مکان‌هایی مانند مرکز مشاوره، آموزش و پرورش و مهد کودک‌ها که مرتبط با حوزه تربیتی هستند.

 

روانشناسی خانواده چیست؟

 

تعریف روانشناسی خانواده: روانشناسی خانواده هم یکی از زیرشاخه‌­های مهم و پرکاربرد علم روانشناسی به حساب می‌آید. این رشته ابعاد گوناگون خانواده را مورد بررسی و تحلیل قرار می­‌دهد. از همین رو قادر است تا راهکارهایی را ارائه دهد که موجب حفظ بنیان خانواده گردد.

 

قبل از اینکه به این مبحث مهم بپردازیم باید بدانیم خانواده چیست و چگونه به وجود می‌­آید.

 

خانواده یک واحد اجتماعی کوچک است که اساس آن بر زندگی زناشویی نهاده شده است. با ازدواج افراد با یکدیگر، فرزندان متولد شده و رابطه‌های فامیلی به وجود می‌­آید. با زیاد شدن نسل جامعه تشکیل می‌­شود. خانواده‌ها با تولد فرزندان نیاز به آموزش، تربیت و نیازهای اقتصادی دارند که از طریق جامعه تامین می‌­شود.

 

خانواده‌ها هنجارهای جامعه را به فرزندان قبل از ورود آنها به اجتماع و ارتباطشان با سازمان‌ها، گروه‌ها و جوامع مختلف، منتقل می‌کنند. در علم روانشناسی به این بنیان مهم که موضوع بسیار مهمی در تشکیل اجتماع می­‌باشد، توجه بسیاری شده است. زیرا این خانواده است که موقعیت اجتماعی فرد را تعیین می‌کند. بنابراین موقعیت خانواده در موقعیت فرد تاثیر زیادی می‌تواند داشته باشد.

 

روانشناسی خانواده، خانواده را از نظر پیچیدگی­‌هایی که دارد مورد مطالعه قرار می­‌دهد. زیرا افراد یک خانواده بر رفتار یکدیگر تاثیرگذار بوده و عدم توجه باعث به وجود آمدن اختلالات فراوانی در فرد می­‌شود. روانشناسی خانواده با علوم مرتبط خود سعی دارد ابعاد گوناگون خانواده را مورد بررسی و تحلیل قرار دهد تا بنیان خانواده حفظ گردد. این علوم مرتبط شامل روانشناسی رشد، روانشناسی تربیتی و روانشناسی یادگیری می‌باشند.

 

تاثیر موقعیت خانواده در موقعیت فرد
تاثیر موقعیت خانواده در موقعیت فرد

 

کلام آخر

 

روانشناسی چیست؟

 

افراد زیادی وجود دارند که از مشکلات روحی مانند افسردگی و وسواس و دیگر مشکلات رفتاری رنج می‌برند. آنها برای لذت‌بردن از زندگی خود و دستیابی به آرامش به درمان بیماری خود می‌پردازند. رفتار آنها توسط یک فرد حاذق روانشناسی می­‌شود.

 

همانگونه که در بالا به تعریف روانشناسی پرداختیم. روانشناسی به وسیله روش­‌های علمی حالات روانی و رفتار انسان‌ها را مورد بررسی قرار می­‌دهد. رفتارهایی که مستقیم و غیرمستقیم زیر نظر گرفته می­‌شود تا تشخیص، ارزیابی، آموزش، کنترل و درمان گردد. درمان هر بیماری نیاز به تخصص دارد.

 

امروزه روانشناسی دارای گرایشات مختلفی است که هر دانشجو می‌تواند بر حسب علاقه خود انتخاب کند. مهمترین گرایش‌های روانشناسی شامل بالینی،کودک، مثبت گرا، شخصیت، تربیتی، رشد و خانواده است.

 

تمام این گرایشات در مرحله اول رفتار افراد را مورد ارزیابی و تشخیص قرار می­‌دهند، سپس به درمان مشغول می­‌شوند اما در حین درمان، به آنها مشاوره و آموزش داده می‌‌شود تا بتوانند بر رفتار خود غلبه کنند.

 

دارشید امیدوار است که هیچوقت هیچ انسانی در هر کجای کره خاکی مبتلا به این بیماری­‌های روانی نشود. همچنین هیچ زمان به دفاتر روانشناسان مراجعه نکند. این مجله در آخر پیشنهاداتی برای شما که گرفتار این بیماری­‌های ناخوشایند روانی هستید، دارد. این پیشنهاد مصرف مکمل­‌هایی است که می‌تواند به پیشگیری از این بیماری‌های روانی کمک کند.

 

مانند کپسول فولایرون و زینک رازک که می‌تواند از افسردگی جلوگیری کند. اگر شما خواننده محترم در این زمینه سوال یا نظری دارید، می­‌توانید آن را با دارشید در میان بگذارید. داروخانه دارشید دوست دلسوز شماست و سلامتی شما بیش از هر چیز برایش اهمیت دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *